Arhitectura pasivă pornește de la ce ne oferă natura, iar soarele e unul dintre actorii principali. Ce facem însă atunci când e prea mult soare? Și e prea cald? Cum se întâmplă zilele acestea, când temperatura trece de 30 de grade.
Știm deja că o casă pasivă captează în toate anotimpurile energia solară prin orientarea suprafețelor mari vitrate spre sud. Astfel obținem în mod gratuit o cantitate imensă de energie.
Pe timp de vară, ca să protejeze casa împotriva supraîncălzirii, orice casă pasivă are nevoie de un sistem de umbrire special. Acesta poate să fie de două tipuri:
- soluție fixă, traditională adică streașină, prispă – ca la case tradiționale
Credit foto: Old Holloway Passivhaus
2. sistem de umbrire tip jaluzele mobile. Ele pot fi automatizate ca să se regleze automat după poziția soarelui și după vreme.
Credit foto: Pinterest Decoration Door
Foarte important: sistemul de umbrire permite pătrunderea luminii difuze, dar nu lasă clădirea să se supraîncălzească.
Am nevoie de aer condiționat în casa pasivă?
Răspunsul este NU. Sistemele de ventilație și de umbrire asigură aer proaspăt și temperatură constantă. De altfel, unul dintre avantajele casei pasive e că ai parte de o temperatură constantă, indiferent de sezon.
Iarna, sistemul de ventilație cu recuperare de căldură circulă aerul din interior spre exterior. Vara, casele pasive se pot răci noaptea prin efectul “cross ventilation”, ventilarea naturală în cruce. De fapt, două ferestre sunt deschise – pe pereți opuși ai casei. Dacă e vorba despre o casă cu etaj, atunci deschidem o fereastră de la parter și una de la etaj. Metoda aceasta menține casa răcoroasă și pe timp de caniculă, astfel că în casă vor fi sub 25 de grade Celsius. Dacă PHPP-ul și zona microclimatică impun totuși răcire artificială, atunci pompa de căldură se poate lega de sistemul de ventilație cu recuperare, care va răci aerul care intră în casă.
Credit foto: Old Holloway Passivhaus
Cât din căldura de afară ajunge în casă?
Casa pasivă e construită în așa fel încât să nu existe punți termice. Adică să nu ajungă frigul sau căldura de afară în interior.
În acest sens, anvelopa termică continuă este unul dintre elementele cheie ale unei case pasive sau a unei case care consumă puțină energie.
Asta înseamnă că toată clădirea este foarte bine izolată și etanșă. Cele mai importante părți ale anvelopei termice includ pereții exteriori, acoperișul, fundația, ferestrele, pardoseala și ușile.
Anvelopa asigură iarna păstrarea căldurii, iar vara asigură răcoare.
Da, clădirea pasivă e confortabilă și vara, nu doar iarna. Avem temperatură constantă (cât decidem noi că ne dorim), aer curat, răcoare și un consum foarte, foarte redus de energie. Totul cu ajutorul sistemului de ventilație, a umbririi speciale și a anvelopei termice.
Noi ne bucurăm că putem să construim și să proiectăm astfel de case și clădiri în România.
Nu vă ascundem că ne-am dori să vedem mai multe construcții pasive. Mult mai multe. Cu grijă pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor care trăiesc în ele. 🙂