Cum să-ți reabilitezi inteligent casa dacă locuiești într-o clădire veche

Cum să-ți reabilitezi inteligent casa dacă locuiești într-o clădire veche

Cum ar fi să trăiești în centrul orașului și să ai, în același timp, confortul și designul interior pe care ți-l dorești?

Mulți oameni ar spune că o astfel de combinație e imposibilă și că, în general, trebuie să ALEGI.

De exemplu, cei care locuiesc în zone bune se plâng că stau în case vechi cu serioase probleme de eficiență energetică, iar cei care își realizează casa visurilor sunt nevoiți, adesea, să se mute în zone periferice sau chiar să iasă din oraș.

Poate că și tu ai fost cel puțin o dată în situația să-ți schimbi locuința.

Ai observat, probabil, că trebuie să alegi între o casă bună departe de oraș și una mai apropiată de centru, însă cu multe neajunsuri funcționale.

 

Fă rai din ce ai

Poate că ai deja în minte casa ideală pentru tine.

O vezi luminoasă, mare, modernă, elegantă și simplă, dar te gândești că singura soluție ca să ai parte de așa ceva e să o construiești de la zero cu tot ceea ce presupune un asemenea demers:

  • caută teren;
  • aleargă după autorizații;
  • bate-ți capul ani de zile cu un șantier lung, costisitor și anevoios;
  • fă naveta zeci de kilometri pe zi în cazul în care biroul tău e în centrul orașului.

 

Nimic nu se pierde, totul se transformă

Ei bine, scriem acest articol ca să-ți spunem că nu e necesar întotdeauna să construiești de la zero o casă modernă, funcțională și eficientă energetic.

Așa cum spunea Antoine Lavoisier, părintele chimiei moderne că nimic nu se pierde, totul se transformă, noi îți spunem că o casă poate să fie REABILITATĂ în așa fel încât să respecte principiile casei pasive și să aibă, în același timp, un design atractiv. E valabil și la un apartament în bloc vechi.

În rândurile de mai jos îți vom prezenta un proiect de design interior pentru o casă veche din Cluj. Sperăm ca imaginile și tehnica de lucru să te convingă asupra faptului că poți, dacă vrei, să faci rai din ceea ce ai.

 

Modern, funcțional, eficient sau toate trei?

Casa GE este o clădire construită în 1950 în cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca.

Este o clădire care emană distincție, eleganță și prestanță, iar zona în care e situată este una bună și funcțională.

Foto: Casa GE, în stadiul inițial, când am preluat-o (exterior)

Cu toate acestea, anii care au trecut peste clădire i-au erodat mult din potențial.

Deteriorările au început să se vadă, iar ineficiența energetică încarcă proprietarii cu multe cheltuieli de consum.

Noi am preluat proiectul anul trecut cu promisiunea că păstrăm structura și că nu demolăm, dar modelăm clădirea în așa fel încât ea să răspundă provocărilor și stilului de viață din secolul XXI.

Să reabilitezi o clădire atât de elegantă ca să-i crești nivelul de eficiență energetică poate fi o adevărată capcană dacă nu lucrezi și cu designeri profesioniști. De la sublim la ridicol pasul e mic pentru că riști să strici aspectul de dragul funcționalității.

Iată de ce încă de la început am intrat în proiect cu o echipă mixtă formată din arhitecți experți în clădiri verzi și designeri de interior. Am căutat, astfel, să păstrăm standarde ridicate și în ceea ce privește aspectul, nu doar partea de energie.

Concret, proiectul de design pe care l-am gândit vine ca o completare a arhitecturii casei.

Am recompartimentat interior spațiul ca să ne pliem cât mai bine pe nevoile beneficiarilor. Am recurs, deci, la un stil modern, contemporan, cu accente elegante care să se integreze în tot conceptul arhitectural.

Cum să-ți reabilitezi inteligent casa dacă locuiești într-o clădire veche

Funcțional, am împărțit casa în două zone: una de zi și una de noapte.

  • Zona de zi a casei cuprinde un spațiu larg și luminos care se compune din hol, living, loc de luat masa și bucătărie.
  • Zona de noapte care se desfășoară în jurul zonei de zi cuprinde trei mini apartamente cu câte un dormitor și o baie fiecare.

 

 

 

Se vede luminița

La începutul anului am pornit în forță lucrările de amenajare și tot atunci am postat un articol în care am împărtășit un set de principii de care să ții cont atunci când reabilitezi.

Chiar dacă pandemia a încetinit puțin lucrările și ne-a obligat să regândim calendarul, progresele încep să se vadă, iar lucrările de interior sunt în plină desfășurare.

Desigur, niciun șantier pe lumea asta nu este simplu.

Totuși, am vrea să rămâi cu ideea că reabilitarea unei clădiri rămâne o alternativă eficientă pentru situația în care nu-ți dorești să construiești de la zero.

Transformările devin chiar mai simple dacă locuiești în apartament și tot ceea ce îți dorești e să-l aduci la standardele unei case pasive și, în același timp, să-l faci să arate bine.

 

Vrei să muți muntele? Începe cu o piatră

Orice construcție bună începe cu o analiză și cu o evaluare.

Dacă stai într-o casă sau un apartament care nu te mulțumesc din punct de vedere al consumului de energie, haide să vedem împreună unde e problema.

Trimite-ne un e-mail pe contact@evohouse.eu și programăm o ședință.

Leave a Comment

Your email address will not be published.