De la o casă pustie, la ACASĂ, în casă pasivă. Casa GE renovare și reabilitare termică

– Pentru mine, casa mea e acolo unde-mi găsesc liniștea, în care mă simt bine și unde-mi face plăcere să stau.
– Exact, spațiul ăla în care-mi găsesc locul, unde mă întorc cu drag oriunde aș pleca.
– Îmi doresc să fie totul la locul lui, să am o zonă a mea, să am intimitate.
– Locul unde atunci când ești, îți dorești mai rar să să pleci în concediu.
– Aș vrea să rămânem pentru tot restul vieții aici. Să îmbătrânim aici.
– Și foarte important, vrem o casă în care să ne putem întreține și la bătrânețe. Asta în contextul în care acum factura la energie depășește iarna 1.300-1.500 lei pe lună.

Acestea sunt, pe scurt, nevoile proprietarilor Casei GE. Au venit la noi și ne-au spus că au o casă, dar nu o simt ca pe casa lor. Nu e ACASĂ. Din cauza stării avansate de deteriorare în care se află, a ineficienței energetice și a compartimentării existente, nu pot locui în ea, deși și-ar dori asta. Până la adânci bătrâneți.

Situația inițială

Casa GE e situată în Cluj-Napoca și are parter și demisol. Din cauza stării avansate de degradare a construcției, a instalațiilor, a finisajelor și a hidroizolației, casa e nelocuită. În plus, construcția are multe punți termice și un consum foarte ridicat de energie. În lunile de iarnă, costurile pentru încălzire depășesc lunar 1.300-1.500 lei. Mai mult, proprietarii sunt nemulțumiți de actuala compartimentare.

Am preluat renovarea și reabililitarea termică a Casei GE după ce am evaluat construcția și după ce am discutat cu proprietarii despre dorințele lor.

Demisolul e degradat din cauza umezelii care a dus la condens și a apărut mucegai. Până acum spațiul demisolului a fost folosit ca loc de depozitare.

Acoperișul are o structură de lemn aparent stabilă, iar degradările de suprafață necesită o expertiză detaliată pentru evaluarea soluției de restaurare sau schimbare. Mai există problema spațiului de locuit, care în momentul de față este inexistent la nivelul acoperișului. Proprietarii își doresc utilizarea spațiului respectiv, transformarea lui în mansardă.

La nivelul fațadelor, finisajele și ornamentele existente sunt în stare parțial bună, unele porțiuni sunt degradate din cauza umezelii și a intemperiilor. Beneficiarii își doresc o refațadizare a casei, o modernizare a fațadei existente.

Zona terasei (cu accesul în casă) este deteriorată din punct de vedere structural și e nevoie de reconstrucție totală. Piatra de la soclul casei prezintă, în anumite zone, urme de degradare maximă. Vom face o evaluare atentă privind restaurarea sau înlocuirea soclului.

Eficiența energetică a clădirii se încadrează în categoria neperformantă cu un consum anual estimat la aproximativ 300 Kwh/m2/an – care atrage după sine un disconfort termic ridicat și un consum de energie care depășește 1.300-1.500 lei/lună la consumul de gaz la prețurile actuale.

Ce lucrări vom face la Casa GE

Obiectivul nostru e ca proprietarii să aibă casa visurilor lor. Deja știm ce-și doresc, așadar am făcut o listă de lucrări pe care le recomandăm ca să ajungem la rezultatul mult așteptat.

Partea bună e că structura casei este sănătoasă, așadar poate fi renovată și reabilitată.

Ce soluții am propus

Situația existentă a construcției și a terenului ne constrânge destul de mult din punct de vedere structural și urbanistic. Iată câteva soluții pe care le-am propus și pe care le vom aplica la Casa GE:

Reabilităm exteriorul clădirii. Vom opta pentru un stil arhitectural contemporan contextual, care se integrează bine în peisaj prin materiale (cărămidă, piatră) și funcționalitate. Exteriorul va fi unul modern, curat, care se va diferenția de restul clădirilor prin texturi și detalii rafinate de arhitectură, fără excese de opulență vizuală.

Recompartimentare eficientă. Vom porni de la planimetria existentă și vom recompartimenta unde va fi necesar ca să folosim și să eficientizăm cât mai mult spațiile interioare. Planimetria va fi una simplă, cu forme regulate, ortogonale pentru ca spațiile rezultate să fie bine organizate și eficiente.

Reabilitare + mansardare. Vom separa demisolul de anvelopa termică, vom reabilita și restaura parterul și vom transforma acoperișul în mansardă. Vom micșora înălțimea spațiului interior de la parter și vom câștiga o înălțime locuibilă la mansardă.

Acoperiș. Vom demola complet actualul acoperiș, iar structura nouă pentru mansardă va fi realizată din CLT (cross laminated timber).

Demisol. Demisolul va avea o intrarea separată față de nivelul parterului și va fi detașat complet de restul clădirii. Când spațiul va fi uscat și locuibil, demisolul va fi amenajat ca spațiu de cramă și bucătărie de vară.
Parter. Intervențiile vor fi majore: vom realiza sistemul de termoizolație, vom înlocui tâmplăria și vom reface complet toate instalațiile. Funcțional, vom recompartimenta și reamenaja spațiul interior.

Pe scurt:

– vom păstra structura existentă a casei
– reducem punțile termice prin fundație
– înlocuim/refacem terasele și îmbunătățim demisolul din punct de vedere termic
– creștem performanța structurală a planșeului mansardei și a acoperișului
– montăm elemente structurale prefabricate din lemn pentru mansardă și acoperiș – structură CLT
– refacem învelitoarea clădirii, adică ultimul strat din acoperiș. În cazul nostru e vorba despre țigla existentă, pe care o vom înlocui cu tablă fălțuită
– refacem complet sistemul de termoizolație la toate nivelurile
– înlocuim tâmplăriile (ușile și ferestrele) cu altele performante din punct de vedere termic
– refacem complet instalațiile
– montăm pompă de căldură ca sursă de energie regenerabilă.

Certificare EnerPhit

În ceea ce privește eficiența energetică, obiectivul nostru e să certificăm Casa GE în programul EnerPhit, derulat de prestigiosul Passivhaus Institut din Germania. Asta înseamnă că vom avea rezultate măsurabile în materie de eficiență energetică, vom folosi componentele și principiile Passive House pentru toate elementele structurale relevante, iar scopul nostru e să ajungem la un consum redus de energie și astfel să reducem costurile energetice cu 70-85%. Știm că se poate.

Casa GE e în plin proces de refacere și reabilitare. Abia așteptăm să vă arătăm rezultatele intermediare și, desigur, pe cele finale. 🙂

Până atunci, iată cum ne propunem să arate casa, când va fi gata.

arh. Arina Moldovan, ing. rezistență Eniko Andreescu, ing. instalații Cornel Stanciu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.