Despre confortul locuinței tale: CO2, umiditate, temperatură, lumină

Termostatul arată 21-22 de grade, dar tu tușești și ți-e frig? Asta în timp ce îți vin facturile de încălzire mari pentru locuința ta recent renovată? Nu ești singurul în situația asta, din păcate. De fapt, în ultima vreme tot mai mulți proprietari de case și apartamente se plâng, pe bună dreptate, că e frig la ei în locuință, deși centrala bubuie toată ziua. Mai bubuie și portmoneul, când trebuie plătite facturile.

Atunci când vorbim despre nivelul de confort al locuințelor mulți dintre interlocutorii noștri se gândesc la cum arată acea casă sau acel apartament, la design, utilități și la modul în care e compartimentat spațiul: decomandat/semi-decomandat. Dar confortul unei locuințe e dat de mult mai mulți factori.

Sursă foto: catalogul de ventilații Zehnder

Vrem să vă “vorbim” azi despre confortul mediului ambiental, un aspect căruia am observat că destul de puțini oameni îi acordă atenție. Asta deși calitatea mediului în care trăim ne influențează direct sănătatea, starea psihică, starea de spirit, dar și portmoneul.

 

La ce ne referim, mai exact, atunci când vorbim despre confort și calitatea mediului ambiant într-o locuință?

Din păcate în România nu e măsurat în mod real nivelul de confort al locuințelor. Multe persoane nici nu știu cum se poate face acest lucru și ce presupune. Noi, EvoHouse, suntem un ONG care implementează tehnologii pentru clădirile viitorului. De aceea punem foarte mare preț pe acest segment nevăzut (dar extrem de bine resimțit de corpul nostru): confortul ambiental. Mai exact, ne referim la calitatea aerului din locuință și nivelul de CO2 din încăperi, la temperatura din diverse locuri din casă/apartament, la gradul de umiditate, la lipsa ori prezența curenților de aer (draught-free air). Confortul mediului interior e dat de un echilibru ideal al  tuturor parametrilor de mai sus.

 

Vi s-a întâmplat vreodată să vedeți mucegai pe pereți?

Apariția mucegaiului are la bază o eroare de construcție. În anumite condiții specifice apare o diferență de temperatură între temperatura măsurată la suprafața peretelui și temperatura aerului ambiental, iar umiditatea aerului ambiental e dată de lipsa ventilației.

Spre exemplu, avem un perete exterior neizolat care “comunică” nepermis de mult cu exteriorul. Astfel, în acea încăpere pot să fie 21-22 grade, însă peretele exterior va avea doar 10-12 grade. De aici și până la mucegai e doar un pas. Iar cei care au avut de-a face cu el știu cât de greu e să scapi de mucegai odată ce s-a instalat confortabil în pereții tăi. Și dacă tot ne referim la temperatură, nici anotimpul cald nu ne ferește de probleme, pentru că vara e pericol de supra încălzire, mai ales la case și la ultimele etaje ale blocurilor.

Foto: EvoHouse. Măsurători ale temperaturii într-un apartament cu două camere din Cluj, ianuarie 2019. 

Simțiți că pur și simplu nu aveți aer în locuință? Asta se întâmplă pentru că în cele mai multe spații (case, apartamente, clădiri de birouri) nivelul de CO2 e mult peste pragul maxim admis.

Din păcate, problemele de mai sus îi afectează atât pe cei care stau la casă, cât și pe cei care au locuință la bloc. Din nefericire, nici măcar apartamentele cu spații mici, cu mai puține ziduri exterioare, nu scapă de problemele acestea.

 

Mit: „Am termostat, deci știu ce temperatură am în locuință”

În ultimii ani tot mai multe persoane au optat pentru centrale termice individuale, dotate cu termostat. Acest termostat e montat într-una dintre camere, iar uneori direct pe perete sau e ascuns în dulapuri.

Ce am observat noi de-a lungul timpului e că aproximativ 80% dintre suprafețele din casă au alte temperaturi, nu cea indicată pe termostat. Spre exemplu, știi care e temperatura la nivelul solului, acolo unde se joacă al tău prichindel? Cu cât e mai neizolată locuința respectivă, cu atât valorile vor fi mai diferite. Asta se poate întâmpla atât la apartamentele vechi și noi, cât și la case.

Am fost și noi surprinși să vedem că există uneori și diferențe de 10-12 grade Celsius în aceeași locuință. Asta în condițiile în care vorbim despre încăperi încălzite și locuite, nu de apartamente ori vile părăsite.

Tu știi în ce mediul trăiești? Vrei să afli cât de curat e aerul la tine acasă? Cât de des ar trebui să aerisești ca să ai un nivel bun (sau optim) de oxigen?

La aceste întrebări ne propunem să răspundem prin următoarele articole dedicate confortului ambiental. Sperăm să ne urmărești în continuare.

Leave a Comment

Your email address will not be published.