Principii ecologice
Esențialism
”Just enough is more.” – Milton Glaser
Esențialismul reprezintă valoarea exactă de investiție, impact și energie suficientă pentru om ca să își manifeste maxima contribuție în societate.
Lemnul
Copacii din pădure sunt un depozit natural de CO2 în timp ce produc Oxigen în abundență. CO2 este rezultatul gazelor cu efect de seră care este unul dintre elementele responsabile pentru supraîncălzirea atmosferei Terrei.
Cantitatea de oxigen emanată de păduri reprezintă în cea mai mare parte oxigenul necesar pentru viață pe Terra. Procesul este unul cât se poate de simplu în baza procesului de fotosinteză.
Un metru cub de lemn uscat cântărește aproximativ 500 kg/m3 și este compus din 50% cărbune, care în caz de oxidare emană 917 kg de CO2. Astfel rezultă că într-un m3 de lemn avem înmagazinat 1000 kg de CO2.
Pădurea este un ecosistem cu o biodiversitate bogată și reprezintă de fapt o societate a naturii. Asigurând un habitat pentru diferite specii de plante, animale, reptile, păsări, este o adevarată capodoperă. Pădurea prin procesele sale naturale contribuie vital la stabilizarea climatului zonal și filtrarea apei potabile pentru comunități.
În baza funcției sale turistice oferă recreere, relaxare și plăcere în mijlocul naturii pentru oameni. Expoatarea responsabilă asigură hrană, plante medicinale, fibre și lemn ca și materie primă pentru multiple utilizări, îmbunătățind calitatea vieții omului.
Materiale reciclate
Cross Laminated Timber este un panou din lemn format de obicei din trei, cinci sau șapte straturi de cherestea orientate în unghi drept și lipite pentru a forma panouri structurale cu o rezistență excepțională, stabilitate dimensională și rigiditate. CLT-ul poate fi fabricat la dimensiuni personalizate, iar dimensiunile panoului variază de la producător, în timp ce lungimea este de obicei limitată de restricțiile de transport.
Datorită proprietăților structurale și stabilității dimensionale ale CLT-ului, acest produs din lemn de masă este potrivit pentru podele, pereți și acoperișuri utilizate în construcția de mijloc. Panourile de perete și podea pot fi lăsate expuse în interior, ceea ce conferă atribute estetice suplimentare. Panourile sunt utilizate ca elemente de construcții prefabricate care pot accelera practicile de construcție sau pot permite construcția în afara amplasamentului.
Avantajul principal al CLT-ului îl prezintă viteza de asamblare a unei construcții, ceea ce înseamnă ridicarea acesteia la nivel structural, într-un timp cât mai scurt. Tot aici se ia în considerare și manopera necesară realizării unei astfel de performanțe, fiind mai puțin costisitoare decât manopera de construcție a unei case realizată din materiale clasice. În acest sens, echipa evoHouse a reușit performanța de a ridica o casă unifamilială cu o suprafață de 200 m2 în doar 27 de ore. (proiect EvoHouse Măceșului).
Unii specialiști consideră că CLT-ul este atât un produs, cât și un sistem care poate fi utilizat interschimbabil cu alte produse din lemn. Poate fi de asemenea utilizat în aplicații compozit.
Deoarece panourile CLT rezistă forțelor și compresiilor ridicate, ele sunt deosebit de eficiente în ceea ce privesc costurile pentru aplicațiile cu mai multe etaje și cu diafragmă. Dezvoltările se întâmplă în continuare, posibilități rapide și noile aplicații sunt departe de a fi epuizate.
Una dintre cele mai înalte clădiri cu elemente din lemn stratificat încrucișat este Murray Grove Londra, o clădire de nouă etaje în care inclusiv casa liftului a fost fabricată din CLT.
Cea mai mare clădire pe structura de CLT în momentul de față este un cămin studențesc situat în Vancouver ce aparține Univerității British Columbia și are o înălțime de 53m desfășurați pe 18 etaje.
GeoCell – agregate de sticlă reciclată
Soluția classică pentru a izola fundația clădirilor eficiente energetic este polistirenul de înalta densitate. Ca si soluție de optimizare și material ecologic folosim materialul Geocell – agregate de sticlă reciclată. Avantajele sunt multiple: manoperă redusă, implementare simplă, timp de execuție redus, costuri mai reduse pentru această fază de construcție.
Spuma de sticlă reciclată ste destul de versatilă datorită caracterului său unic: greutatea redusa, proprietati portante, de drenaj si izolatie oferind în același timp o înlocuire durabilă a materialelor de construcție convenționale.
Proprietăți principale:
- excelenta capacitate de rezistență termică – (conductivitate certificată de 0,08 W/mK).
- rezistență ridicată la compresiune: până la 570kN/m².
- Are celule închise ceea ce duce la o acțiune capilară nulă
- conductivitate hidraulică superioară: mărimea granulelor uniformizată pentru a crea cel mai înalt grad de capacitate de scurgere
- este inert: satisface cele mai înalte standarde pentru materialele de construcție inerte. Testele de macerare nu au prezentat efecte adverse.
- 100% ecologic: din sticlă reciclată 99%
- greutate redusa: de joasă densitate 150 kg/m³
- rezistență la foc: În conformitate cu punctul de sinterizare EN clasa A1 mai mare de 700°C
În această izolație naturală sunt prelucrate numai fibrele de iută. Acestea sunt obținute din saci de transport de cacao (de la fabrica Ritter Sport) deja disponibili în Germania. THERMO JUTE excelează în fiecare disciplină – în ceea ce privește calitatea, funcționalitatea, durabilitatea și prețul.
Materialul de izolare sănătos este aprobat de autoritățile de construcții și are proprietăți excelente de izolare, cum ar fi cea mai bună protecție termică de vară. Acesta poate fi utilizat într-o gamă largă de aplicații – de la izolația intermediară a planșeelor intermediare, până la izolația pereților exteriori și interiori cu construcție de suport din lemn sau izolarea exterioară a pereților.
Caracteristici principale:
- izolație de înaltă performanță (0,039 W/mK) și durabilitate foarte bună
- proprietăți de difuzie excelente
- instalare rapidă la acoperișuri, pereți și pardoseli
- Instalare ușoară în clădiri vechi și noi
- Protecție împotriva incendiilor cu carbonat de sodiu
- Curat, fără praf de prelucrare
- fără ingrediente nocive sau dăunătoare mediului
- inofensivă atât pentru piele (fără mâncărime și zgâriere), cât și căilor respiratorii
- nu produce mucegai
- Nu se deteriorează în fața dăunătorilor (nu conține proteine, fără amidon inclus)
- Grija pentru mediu prin utilizarea resurselor regenerabile
- compostare ușoară și reciclare
Fibră de lemn
Fibra de lemn este materialul de izolație naturală care are un defazaj termic mai eficient cu aproximativ 90% față de cele tradiționale cum ar fi polistirenul, vata minerală, etc. Este ignifug, nu are probleme cu umiditatea și este 100% natural. O clădire termoizolată tradițional radiază ca un calorifer imens – din acest motiv mansardele sunt supraîncălzite vara, clădirile în mod special cele expuse spre sud, deasemenea. Fiind nevoie de răcire suplimentară, costul echipamentelor, întreținerea acestora și consumul propriu-zis crește.
Caracteristici principale:
- Proprietăți excelente de izolare termică (0,038 W/mK);
- Proprietăți de izolare fonică;
- Disponibilă in diferite formate și grosimi;
- Are o densitate de 60kg/m3,
- Protecție excelentă împotriva supraîncălzirii de vară, având un defazaj termic de peste 11 ore la o grosime de 20 cm.
- Produs cu capacitate de difuzie, adică nu influențează cedarea umidității;
- Fabricat din ingrediente naturale;
- Rezistență la foc;
- Rezistență la intemperii;
- Fără substanțe nocive pentru mediu;