Principiile pasive
Arhitectura solară
Totul începe cu ce ne dă natura – soarele.
Arhitectura casei pasive este concepută în jurul soarelui. Captăm energia solară prin orientarea suprafețelor mari vitrate spre sud, astfel obținem o cantitate imensă de energie pe gratis.
Geamurile performante, concepute special pentru case pasive permit încălzirea solară și reduce la maxim pierderea de energie. Pe timp de vară, un sistem de umbrire special permite pătrunderea luminii difuze, însă protejează casa împotriva supraîncălzirii.
Anvelopa termică
Scopul acesteia este de a încetini transferul de căldură din interiorul unei case spre exterior în timpul iernii și viceversa în timpul verii. Anvelopa termică consistentă contribuie la confortul interior ridicat și echilibrat. Cu toate acestea, este important să se utilizeze materiale adecvate pentru fiecare parte a clădirii și, de asemenea, să se evite punțile termice.
Deși transferul de căldură este foarte important, acesta nu reprezintă singura caracteristică importantă. Alte caracteristici ale anvelopei termice care afectează mai ales eficiența termică sunt:
- Defazajul termic reprezintă viteza de încălzire a fațadei expuse razelor solare raportat la masa termică a materialelor înglobate în fațadă. Defazajul termic ridicat previne supraîncălzirii spațiilor interioare în timpul verii.
- Difuzia vaporilor de apă este un proces prin care vaporii de apă se răspândesc sau se deplasează prin materiale permeabile cauzate de o diferență de presiune a vaporilor de apă. Materialele folosite în anvelopa clădirii ar trebui să limiteze intrarea vaporilor în materiale de înveliș pe o parte și să permită uscarea anvelopei pe cealaltă parte.
Pe scurt, anvelopa termică a clădirii este protecția termică împotriva frigului de iarnă și a căldurii de vară. Întreaga suprafață a clădirii care are contact cu exteriorul – fundația, planșeele, pereții și acoperișul – trebuie să fie izolate prin metode performante astfel încât conductivitatea termică să nu depășească 0.15 W/ m2K.
- Sistem de ventilație cu recuperare de căldură
Sistemul de ventilaţie este o parte esenţială a unei case pasive. Acest sistem aduce aportul necesar constant de aer proaspăt pentru locuitorii casei. Studiile de specialitate arata că un om are nevoie de 30 m3 de aer proaspăt pe oră. Această necesitate a devenit standard în normativele de construcții în ţările din Europa.
În casele ecopasive evoHouse integrăm sisteme cu recuperarea căldurii pentru a menține nivelul de eficiență energetică la nivel ridicat. Ce înseamnă asta?
Sistem de ventilație cu recuperare de căldură
Sistemul de ventilaţie este o parte esenţială a unei case pasive. Acest sistem aduce aportul necesar constant de aer proaspăt pentru locuitorii casei. Studiile de specialitate arata că un om are nevoie de 30 m3 de aer proaspăt pe oră. Această necesitate a devenit standard în normativele de construcții în ţările din Europa.
În casele ecopasive evoHouse integrăm sisteme cu recuperarea căldurii pentru a menține nivelul de eficiență energetică la nivel ridicat. Ce înseamnă asta?
Prin acest proces, iarna, căldura aerului viciat se transferă la aerul proaspăt rece cu o eficienţă de peste 90%. Reîmprospătarea aerului se face printr-un circuit echilibrat: unde omul petrece cel mai mult timp (în zonele de zi şi de dormit) se emană aerul proaspăt, preîncălzit; în zonele băilor şi bucătăriei (unde umiditatea este mai mare și se emană mirosuri neplăcute) sistemul evacuează aerul uzat.
Iarna aerul rece proaspăt din exterior este încălzit de căldura aerului interior viciat care se evacuează fără ca acestea să amestece. Vara fenomenul se petrece invers. Aerul răcoros din interior răceste aerul cald din exterior, evitând supraîncălzirea spațiului interior.
Ce se întâmplă când creşte nivelul de umiditate al aerului din interior (de ex. gătit, uscare rufe, baie)? Potrivit studiilor, umiditatea optimă pentru un mediu sănătos este între 45% – 60% Această umiditate crește exponențial când se gătește, se face baie, când se usuca rufele în interiorul casei. Umiditatea excesivă poate provoca cu ușurință diferite alergii sau chiar și astm. Umiditatea afectează și mobilierul, poate provoca igrasie și mucegai în situația caselor neizolate corespunzător cu structuri cu punți termice. Aparatul de ventilaţie reglează inclusiv umiditatea în încăperile casei, menţinând un nivel optim de confort constant.
Aerul pătrunde în zone de living și dormitor și se evacuează din zonele de bucătărie și băi prin anemostatele răspândite în încăperile casei.
În concluzie – sistemul de ventilație asigură funcțiile vitale în evoHouse: aer proaspăt permanent, fără praf și poleni cu umiditate optimă.
Etanșeitatea la aer
Etanșeitatea la aer a unei case performante energetic este o componentă esențială, deși invizibilă. Micile crăpături, orificii, străpungeri de instalații creează infiltrații și exfiltrații de aer, crescând consumul energetic.
Există trei motive principale pentru pierderea căldurii prin locuri necorespunzătoare. Cel mai obișnuit loc de scăpare a aerului este prin acoperișul clădirii, pur și simplu pentru că aerul mai cald este mai ușor și se mișcă în sus.
Al doilea este pentru că atunci când vântul suflă în jurul casei, face o anumită presiune și/ sau sub presiune, care extrage aerul cald din interior și împinge aerul rece în casă. Acest lucru este deosebit de important în locuri mai vântoase.
Ultimul este pentru că ventilația forțată a aerului face întotdeauna o presiune mică sau o subpresiune în comparație cu presiunea exterioară și astfel împinge în mod constant sau aspiră aer prin mici rupturi. Diferențele de presiune sunt mai mari dacă sistemul de ventilație forțată este greșit setat.
Când aerul se mișcă prin construcție, se răcește și este foarte probabil că va începe condensarea, dacă temperatura exterioară este suficient de scăzută. Această apă condensată poate duce la numeroase probleme precum deteriorarea gravă a construcției.
Etanșeitatea construcțiilor poate fi verificată prin testul ușii suflante sau „blower door test”, care este folosit pentru a testa etanșeitatea locuințelor pasive sau energoeficiente. În urma testului, pierderea de aer nu trebuie să depășească 0.6 litri de aer/oră la o presiune de 50 PA.