Tâmplăriile. La ce să fii atent ca să nu arunci banii pe fereastră

Ferestrele și ușile din apartamentul sau casa ta sunt extrem de importante. De calitatea tâmplăriilor și de calitatea montajului lor depinde confortul pe care îl vei avea în locuință, poate într-o măsură mai mare decât te gândești.

Noi proiectăm și construim case eco-pasive, unde montajul tâmplăriilor reprezintă o fază de execuție foarte complexă datorită rolului lor în performanța energetică și de confort pentru întreaga clădire.

Dar chiar dacă nu-ți construiești o casă pasivă, tot ar trebui să acorzi atenție sporită acestui capitol. Sigur, asta dacă vrei performanță energetică și confort.

Ce înseamnă montajul tâmplăriilor?

Tâmplăriile fac parte atât din sistemul de încălzire, cât și din anvelopa termică a clădirii.

În cazul imobilelor pasive, în care soarele e esențial în încălzire, tâmplăriile au un rol de bază și la izolația casei, astfel încât energia câștigată să nu se piardă când cerul e înnorat.

Nu în ultimul rând, tâmplăriile fac parte din designul și confortul funcțional al casei, așadar de ele depinde și partea estetică a locuinței.

La ce să fii atent când alegi tâmplăria

Vestea bună: Durata de viață a tâmplăriilor trebuie să fie egală cu durata de viață a casei.

Vestea proastă: Din pâcate tâmplăriile de calitate (care țin cât ține casa) nu sunt ieftine. Prețul lor se amortizează însă rapid prin multitudinea de funcții pe care le au.

Nu doar alegerea tâmplăriei e importantă, ci și execuția, montajul ei. De fapt, o tâmplărie bună (sau foarte bună) montată prost va duce la crearea de punți termice, vei avea mucegai în jurul tâmplăriilor și se va forma condens care curge. Așadar ai arunca banii pe fereastră – la propriu.

O echipă profesionistă de montaj trebuie să asigure un montaj impecabil, etanșeizat, fără punți termice și cu un design estetic finisabil.

Acest lucru este valabil la orice tip de tâmplărie și construcție, nu doar la case pasive care se certifică. Diferența e că la o casă pasivă se observă imediat un montaj prost sau o tâmplărie neperformantă – casa nu poate fi certificată dacă nu asigură maximul de confort cu minimul de energie consumată.

Așadar, dacă tâmplăria nu îndeplinește parametrii necesari de performanță energetică, nu poate asigura maximum de confort.

Cum alegem ferestrele și ușile

Din lipsă de informații, cei care cumpără tâmplării se ghidează de multe ori doar după reclame. Am văzut fereastra X la televizor/pe internet, o cumpăr. E greșit! Ar trebui să ne ghidăm și să decidem ce tâmplărie ni se potrivește în funcție de performanța produsului. Apoi, alege o echipă profesionistă pentru montaj. Dacă ai nevoie de informații și contacte, îți facem legătura cu partenerii recomandați de noi.

Cum te poți asigura că montajul e făcut corect?

  • Poți să stai lângă ferestre și uși, ca să vezi cât aer vine de afară prin fereastra închisă (glumim, dar am auzit că sunt și astfel de practici)
  • Poți să speri că va fi ok (nu recomandăm nici asta)

sau

  • Poți solicita echipei de montaj garanție pe etanșeitatea montajului.

Testarea montajului de tâmplării se face prin testul de Blower Door și termografiere.

Indiferent ce echipă alegi pentru montaj, asigură-te că în contract își asumă testul de etanșeitate, termografiere, iar în caz că nu sunt bine montate tâmplăriile, să le corecteze pe cheltuiala lor. Plata să o faci după ce montajul a trecut testul și observi că totul e în regulă.

Ei, dacă te-am făcut curios și te tot gândești acum încotro s-o iei să găsești echipa aceea care-ți oferă consultanță pe tâmplării, face montajul profesionist iar apoi îți demonstrează asta prin teste certificate, scrie-ne pe contact@evohouse.eu.

Apropo, oferim și consultanță în eficiență energetică și facem studii de eficiență energetică.

În plus, prin rețeaua noastră de parteneri testăm clădiri din punctul de vedere al confortului și facem teste pentru montajul tâmplăriilor. Asta pe lângă proiectare și execuție de case eco-pasive. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published.