– Vreau o casă pasivă, dar nu știu exact câți bani ar trebui să aloc acestui proiect. Nici nu știu dacă pot spera la așa ceva.
– E mai scumpă o casă pasivă decât una obișnuită? Dacă da, cu cât? În cât timp amortizez costurile?
– Ooo, dar am auzit c[ o casă pasivă e scumpă, costă mult! De fapt, cât costă? Că am vorbit doar cu oameni care nu au construit așa ceva, deci chiar nu știu.
– Aș putea aloca 150.000 euro pentru construcția casei. Îmi ajung banii ca să ridic o casă eco-pasivă pentru mine și familia mea?
Cât costă o casă pasivă? E întrebarea pe care o primim cel mai des de la oamenii care sunt curioși să afle dacă bugetul le permite sau nu să construiască o astfel de casă super eficientă energetic, sănătoasă și ecologică.
Dacă și tu te întrebi de ce buget ai avea nevoie ca să poți să-ți construiești o casă eco-pasivă, îți spunem în rândurile de mai jos. Desigur, costurile depind de mai mulți factori, așadar până când nu vedem proiectul și terenul nu ne putem pronunța exact.
Dar pornind de la exemplele de case pe care le-am construit recent, îți putem spune, orientativ, la ce costuri să te aștepți. În plus, îți mai spunem și ce situații cresc sau scad considerabil costurile.
Scriem din experiența celor 10 case eco-pasive pe care le-am construit în ultimii 5 ani în România și Ungaria, dintre care 6 sunt locuite.
De ce depind costurile unei case eco-pasive
Prețul unei case pasive depinde de o serie de factori:
– Proiectare. Câte etaje va avea casa, ce suprafață are, casa are subsol sau nu? Are terasă pe acoperiș?
– Teren. Însorirea și orientarea terenului. Cât de mare e panta pe care se construiește casa
– Utilități: existente sau nu. Costul utilităților trebuie raportat la prețul terenului nu al casei. Este logic, că fără utilități mai exact fără curent, fără apă potabilă și fără canalizare nu se poate construi casă.
Pentru clienții noștri facem și proiectare – astfel încât casa să fie cât mai potrivită pentru locatarii ei și să eficientizăm costurile necesare construirii ei -, dar oferim și consultanță în alegerea terenului.
Cât de important e terenul
E foarte important terenul pe care vrei să construiești casa eco-pasivă. Iată ce am descoperit în proiectele derulate până acum:
- Pe un teren cu minim 10% pantă nu este deloc indicat să construim o casă pe un singur nivel, deoarece imobilul va necesita ziduri de sprijin pentru nivelarea terenului în jurul său ori fundații complicate. Acest lucru poate aduce un cost suplimentar de 30-50% pe partea de lucrări de fundații, betoane, manipulare pământ.
- În general costurile de infrastructură și fundație sunt mai mari pe terenuri cu pantă.
- Dacă ai un teren fără utilități, pregătește-te de costuri de branșare chiar și de 10-15.000 euro (am avut o caz concret la EvoHouse Coste). Așadar, calculează-ți și acest cost.
- Dacă ai un teren generos într-o zona mai puțin construită, logistica e mai simplă – adică ai unde depozita materiale și există acces facil pentru utilaje de mari dimensiuni.
Costuri orientative
Știm că persoanele care vor să construiască au nevoie să știe sume, măcar aproximative, ca să-și poată da seama ca ordin de mărime la ce sume ajunge o casă pasivă.
Cu cât este mai mare casa, cu atât costul pe metru pătrat devine mai mic. Intervalul actual după ultimele bugete calculate este între 900-1100 euro/mp construit până la faza de semifinisat la alb. În medie, costul pentru o casă eco-pasivă e de 1.000 euro/mp construit.
Așadar, dacă ai un teren și vrei să-ți construiești o casă pasivă de 100 mp construiți, un buget de 110.000 euro e unul în care te poți încadra. Dacă vrei o casă de 200 mp construiți, cel mai probabil îți vor ajunge 180.000 euro.
Asta înseamnă că lipsesc doar mobila, parchetul, gresia, obiectele sanitare în băi, corpurile de iluminiat, aparatajul electric, în rest casa are instalație completă de casă pasivă funcțională.
Întrebări și răspunsuri frecvente legate de costuri
Î: E mai ieftină o casă eco-pasivă dacă are însorire bună și mai scumpă dacă e orientată spre nord de exemplu?
R: Da. O casă pasivă câștigă două treimi din aportul de căldură de la soare chiar și în lunile cele mai reci, adică decembrie și ianuarie. Dacă nu avem acest aport solar dinspre sud, trebuie să suplimentăm cu mai multă izolație sau ferestre speciale, mai scumpe și aici putem ajunge chiar la dublarea costului pentru tâmplărie.
Î: Cu cât poate crește costul în funcție de însorire/zonă? La ce să fim atenți dacă vrem să cumpărăm un teren pt o casă pasivă?
R: Terenul ideal are front stradal spre nord și curte spre sud, atunci toate spațiile de zi și dormitoarele pot fi orientate spre soare. Terenul ideal are formă dreptunghiulară, cu un front minim de 18-20 metri. Dacă e mai îngust terenul, atunci casa va fi înghesuită și umbrită între vecini.
Î: Cât de mult contează dacă e o casă cu etaj sau una pe un singur nivel? Cum e mai eficient din punct de vedere financiar?
R: Contează foarte, foarte mult. De fapt acesta e factorul care influențează cel mai mult costul. Cu cât este mai compactă o casă pasivă, cu atât mai ieftină devine, ca atare cele cu etaj sunt mult mai economice decât cele pe un singur nivel. Chiar și cu 20-30%.
Indicele de compactitate este raportul tuturor suprafețelor construite la suprafața utilă. Dacă ai o casă de 100 mp pe un singur nivel, ai 100 mp fundație + 100 mp acoperiș, dar dacă aceeași suprafață utilă e împărțită între parter și etaj, totul devine mai mic, mai compact și mai avantajos în materie de costuri.
Î: Cât de mult contează arhitectura, stilul estetic al casei?
R: Contează foarte mult. Sunt două lucruri importante: dacă casa nu este construită pentru clima locală (de exemplu, dacă are acoperiș tip terasă în loc de acoperiș tip șarpantă), atunci soluțiile tehnice devin mai scumpe și mai puțin durabile. Tocmai de aceea, nici casele cu stil mediteranean nu sunt potrivite pentru clima noastră. Cu cât casa e mai puțin compactă (de exemplu are volumetrie complicată cu logii, terase la etaj, console, unghiuri oblice), cu atât e mai scumpă.
De asemenea, finisajele exterioare contează mult. O casă tencuită nu e același lucru cu una placată cu lemn, piatră sau cărămidă aparentă. Finisajele nobile au costuri mult mai mari.
Aceste finisaje speciale trebuie montate cu conectori care rup puntea termică și asta înseamnă costuri suplimentare.
Meșterii constructori americani au o vorbă “Număr câte colțuri are casa și înmulțesc prețul meu de bază proporțional ca să obțin prețul real”.
Î: E eficient să am subsol?
R: Percepția multora este că subsolul este ieftin, pentru că e în pământ și e doar o structură, pe baza căreia proprietarul „câștigă” un nivel, gratuit. Dar e o falsă impresie. Subsolul pasiv costă undeva între 400 și 500 euro pe metru pătrat.
Î: Cât costă proiectarea unei case pasive, la EvoHouse?
R: Între 5.000 – 6000, în funcție de mărimea și complexitatea casei. Nu avem un tarif fix / m2, totul evaluăm în funcție de complexitatea proiectului.
Î: Îmi pot face o casă pasivă dacă am un buget de 150.000 euro? (nu punem la socoteală terenul aici, să presupunem că avem deja terenul sau că alocăm alți bani pt el)
R: Da. Din acest bani chiar se poate construi o casă frumoasă.
Î: Care e costul pe metru pătrat pentru construcția unei case pasive? Ce anume intră în această sumă?
R: Luăm media de 1000 euro/mp construit, care e un cost real pe care l-am avut la ultimele case. În acest cost sunt incluse fundația, suprastructura de CLT, acoperișul învelit, tâmplăriile și ușile exterioare montate, fațadele tencuite + toate instalațiile racordate, setate (termice, sanitare, electrice, ventilatie + automatizare).
Î: Cu cât e mai scumpă o casă pasivă față de o casă obișnuită? Ce anume e mai scump la ea de fapt?
R: În primul rând sunt cele 5 elemente suplimentare față de o casă clasică: tâmplăria performantă, mai multă izolație, etanșeitatea structurii, sistemul de ventilație, structura fără punți termice. La toate acestea se adaugă costul execuției la un alt nivel de calitate.
Meșterii lucrează îngrijit, sunt atenți la detalii, nu se grăbesc, nu fac greșeli care compromit durabilitatea și eficiența energetică a casei. Dacă de raportăm noilor normative privind eficiența energetică a clădirilor, costurile sunt nesemnificative dacă privim ca și standard de construcție Nzeb – clădire al cărei consum de energie este aproape zero.
Î: Percepția e că o casă pasivă e foarte scumpă. Și că trebuie să te scalzi în bani ca să-ți poți permite una. Hai să vedem cât e mit și cât e realitate. Cât au costat două dintre casele pasive construite de EvoHouse? Ce au intrat în aceste sume?
R: EvoHouse 3, casă pe un nivel, 168 mp construiți, 140 mp utili – 200.000 euro – cost total fără teren, inclusiv mutare.
EvoHouse 4, casă pe un nivel, 105 mp construiți, 85 mp utili – 135.000 euro – cost total fără teren, inclusiv mutare, toate serviciile profesionale incluse.
Î: În cât timp putem amortiza o parte din costuri datorită eficienței energetice crescute?
R: În primul rând o casă nu este un instrument economic privit pur prin prisma profitului. O casă servește în primul rând nevoilor de locuire și a siguranței familiei. Însă dacă consumă mult, este nesănătoasă, și ne confortabilă, da poate genera costuri marii respectiv nu asigură un mediu de locuit sănătos. Performanța financiară a casei este direct legată de costul energiei pe care o consumă pe întreaga durată a exploatări. Cine poate previziona acest lucru? Un lucru este cert, prețul energiei în ultimi 20 de ani doar a crescut.
În funcție de cum vor crește prețurile de energie și taxele, între 15-20 ani.
***
La final, vă lăsăm cu un proverb sicilian care spune așa: “A house that is not seen by the sun, is visited often by the doctor”.
Sănătoși să fim și scăldați de razele soarelui!