Cea de-a doua casă pasivă EvoHouse din Cluj a primit plăcuța de certificare

Familia Coste locuiește într-o căsuță cochetă din Colonia Sopor, din Cluj.

Iuliana și Răzvan s-au mutat aici în vara anului 2018 împreună cu cei doi copii, Marina și Casian. Familia e completată de Happy, cățelul lor.

Locuința familiei avea încă din 2018 toate caracteristicile unei case pasive, era precertificată, iar procedurile de certificare cu acte în regulă s-au încheiat oficial acum, în 2020.

Casa familiei Coste este încăpătoare, dar nu exagerat de mare: are 134 de metri pătrați, un living, două dormitoare și un mic apartament nupțial.

Cu toate astea, modul în care e amenajată îți dă impresia că ar avea foarte mult spațiu: designul minimalist îți oferă senzația în interior că întreaga clădire este uriașă, iar curtea mică în forma de L îți transmite căldură și familiaritate atunci când intri pe poartă.

 Soții Coste, Iuliana și Răzvan, au așteptat cu drag momentul în care vor sărbători certificarea casei lor.

 Certificare remote din cauza pandemiei

Etapa finală a procesului de certificare, cea în care primești plăcuța, este, în mod obișnuit, o ceremonie în sine.

Un reprezentant al autorității îți face vizita finală, inspectează casa după execuție, recepționează clădirea pentru ultima dată și îți înmânează festiv plăcuța și certificatul elaborate de Passivhaus Institut din Germania.

Din cauza pandemiei COVID – 19, din păcate, ritualul a trebuit simplificat: plăcuța și certificatul au venit prin poștă, în casa Coste nu au intrat vizitatori, iar familia a sărbătorit cu uși închise la un pahar de vin.

Am fi vrut să celebrăm evenimentul cu proprietarii, dar am ales să respectăm regulile de izolare, așa că am stat acasă.

Iuliana ne-a povestit, însă, pe Facebook cum a fost momentul în care a primit certificatul de casă pasivă:

„L-am primit prin poștă. Era planificat să vină personal și sa vină și echipa, să montăm împreună plăcuța. Iar poze ne-au făcut vecinii de la poartă”, ne-a scris ea.

Ne bucurăm de această realizare, deși pare doar o formalitate, casa fiind precertificată. Acum ne-am văzut munca și puterea noastră, împreună, ca familie, a completat Răzvan.

Casa familiei Coste este acum cea de-a doua clădire din Cluj care îndeplinește la milimetru condițiile tehnice de casă pasivă și a obținut plăcuța și certificatul care atestă acest lucru.

Asta pentru că prima clădire EvoHouse (EvoHouse Luminii) a fost proiectată de o echipă internațională România – Ungaria – Germania. Casa Iulianei și a lui Răzvan este prima în care EvoHouse a asigurat conceptul eco-pasiv, arhitectura, calculele de eficiență energetică, design interior, managementul de proiect, iar structura și instalațiile le-am făcut prin parteneri colaboratori.

Mai avem în lucru 8 case care se pregătesc de certificare: unele sunt în fază de proiectare, iar la altele a început deja construcția. Cele mai multe dintre proiectele noastre sunt în județele Cluj, Mureș, Bistrița-Năsăud, Arad, dar avem proiecte și dincolo de graniță, în Ungaria, la Budapesta. Toate proiectele pe care le realizăm sunt monitorizate într-un sistem de management al calității execuției pe tot parcursul procesului de construcție. Parcurgem de la început toți pașii necesari pentru ca fiecare clădire să primească, la final, certificatul mult dorit”, spune Bela Barabas, fondatorul EvoHouse.

 La ce e bine să te uiți atunci când îți construiești o casă pasivă

Cel mai important lucru, care îți garantează rezultatul: apelează la o echipă de specialiști care îți oferă totul, integrat, ca să te asiguri că echipa ia în calcul toate principiile și criteriile importante.

Contractează o echipă care îți oferă totul: de la proiectarea integrată Passivhaus Designer  până la implementare, adică o echipă de management de proiect.

Informează-te dar nu încerca să-ți construiești tu casa pasivă (DIY) cu idei de pe Youtube sau din cărți – fă asta doar dacă dorești să devii un profesionist care tocmai trece prin reconversie profesională, dar chiar și așa, e mai ieftin să faci un curs de Passivhaus Designer sau Passivhaus Consultant decât să faci singur un astfel de proiect.

Când spunem că ar trebui să ai o echipă de proiectare ne referim la arhitect certificat ca proiectant de casă pasivă, inginer structurist, inginer instalații, project manager specializat în construcții eficiente energetic. 

Cel mai simplu e ca TU să te concentrezi pe rezultat și pe garanția că vei primi ce-ți dorești de fapt. Piața construcțiilor e plină cu performanță “aproape pasivă”, care de fapt reflectă clar eșecul în atingerea performanței maxime promise.

Dacă nu crezi că e ok să fii pe locul 5, 6, 7, atunci mergi pe mâna specialiștilor care îți dau garanții că vei avea o casă pasivă certificată.

Pasul 1 – Vizitează o casă pasivă certificată. Ar fi ideal ca persoanele care proiectează o casă pasivă să locuiască într-o casă pasivă.

Echipa de proiectare înainte de toate trebuie să pre-certifice proiectul printr-un certificator acreditat de Passivhaus Institut – în acest moment singurul cerificator acreditat din România este domnul ing. Szabolcs Varga. Pre-certificarea este primul pas spre obținerea performanței – adică este garanția că echipa de proiectare a elaborat un proiect care, dacă se va respecta prin execuție. va rezulta o casă pasivă certificabilă.

Pasul 2 – Ai grijă ca echipa de proiectare să fie integrată într-o echipă de management de proiect.

În felul acesta nu există discuții legate de cine nu a proiectat bine și cine nu știe să construiască. Spune adio soluțiilor de genul “știu un arhitect, alerg la un structurist, vorbesc cu un meșter zidar și chem instalatorul” pentru că, colac peste pupăză ajungi să alergi după ei, iar la final, dacă ajungi la concluzia că nu poți certifica pasiv casa, nimeni nu e de vină…

Toți cei care au elaborat proiectul și cei care implementează proiectul trebuie să-și asume răspunderea performanței în grup. După părerea noastră, proprietarul ar trebui să se concentreze pe garanții și pe minimizarea tuturor riscurilor posibile, deoarece el plătește pentru toți – atât pentru performanță cât și pentru eșec. 

Ce nu se prea știe e că problemele adevărate, când ai o casă construită prost, apar abia după 2-3 ani de exploatare, când garanția legală a expirat deja, facturile mari de energie curg cu o regularitate ireproșabilă, a apărut mucegaiul deja și de fapt puțini mai sunt de găsit în practica uzuală care au contribuit la construcție. 

Certificarea casei pasive este singura garanție adevărată a proprietarului și este un proces lipsit total de conflict de interese, prin procedura riguroasă de certificare și prin prestigiul  Passivhaus Institut și a dr. Wolgand Feist din Darmstadt, Germania.

Pasul 3 – Bucură-te de casă, explorează confortul ambiental, mediul sănătos de locuit și costurile mici de energie. Cel puțin o dată pe an deschide casa,  cu ocazia “Zilelor deschise ale caselor pasive “ – pentru curioși, potențiali pionieri ai clădirilor viitorului – cum ai fost și TU la un anumit moment dat. E simplu, povestește ce simți.

Iată cine a făcut parte din echipa de proiectare – implementare de la EvoHouse Coste

Șef proiect: arh. László Tulogdy

Arhitect, Passivhaus Designer: arh. Szabolcs Szilveszter 

Design interior: arh. Arina Moldovan

Project management: ing. Ana Tichy, Béla Barabás

Structură: ing. Tamás Ványi

Instalații: ing. Nándor Széles-Tófalvi

Certificator Passivhaus Institut: ing. Szabolcs Varga

Te invităm în vizită la familia Coste. Remote 🙂

În linkul de mai jos vei găsi un interviu mai vechi pe care l-am luat soților Coste.

Sperăm ca imaginile din articol să te inspire, iar istorioara să te convingă că poți și tu să trăiești într-o casă modernă, frumoasă, funcțională, prietenoasă cu natura și sănătoasă pentru corpul și mintea ta.

Chiar, cum ar fi?

Haide să vizităm întâi familia Coste. Chiar aici, online.

Lăsăm mai jos câteva fotografii și imagini din diverse stadii de execuție.

Leave a Comment

Your email address will not be published.