Meet EvoErnei, a smart passive house!

O casă pasivă poate să fie foarte, foarte inteligentă. Am testat asta la EvoErnei, casa pasivă pe care am construit-o și proiectat-o în comuna Ernei din județul Mureș. Aici am integrat, pentru prima dată sistemul Loxone. E vorba despre o platformă de automatizare care le face proprietarilor viața mult mai ușoară, mai sigură și mai plăcută.

Ce face efectiv platforma

Cel mai important aspect la casele pasive este echilibrarea sistemului de încălzire – ventilație și umbrire.

Acționează împotriva supraîncălzirii. Exemplu concret: Suntem în bucătărie și gătim timp de o oră. E o zi însorită, dar friguroasă, cu minus 15 grade afară. În casă e setată temperatura de 22 de grade. În mond normal, în timp ce gătim, în casă începe să se încălzească, astfel că temperatura poate ajunge chiar și la 28 de grade.

Platforma Loxone acționează pentru ca acest lucru să nu se întâmple în EvoErnei. Concret, sistemul detectează că temperatura a crescut peste 22 grade și începe să umbrească gradual casa, astfel încât aceasta să nu se supraîncălzească. De menționat că bucătăria e integrată în living, încăpere care are geamuri mari și foarte mari – ele ne ajută să obținem un aport solar maxim pe timp de iarnă.


Vara jaluzelele se reglează în funcție de poziția solară și debitul de lumină.
Astfel, casa e protejată de supraîncălzire dar asigură o lumină zenitală foarte confortabilă în casă.


Protejează jaluzelele exterioare.
În cazul în care e vânt puternic sau viscol, o microstație meteo sesizează acest lucru și protejează jaluzelele, după care le coboară atunci când vântul se domolește. De fapt, dă comanda la miniserver care adună jaluzelele.

Păstrează aer curat și proaspăt mereu. Sistemul de ventilație prin senzori de CO2 din dormitoare și living, respectiv de umiditate din băi și bucătărie, controlează debitul de ventilație astfel încât concentrația de CO2 să nu se ridice peste 800 PPM – aceasta este valoarea sănătoasă pentru organism.

Adaptează iluminatul la nevoi: asigură iluminare diferită, în funcție de momentul zilei și de prezența/absența locatarilor: iluminat de noapte, de zi, pentru citit sau pentru joacă. În plus, iluminatul pornește și se oprește automat când simte că a intrat sau a ieșit cineva dintr-o încăpere. În felul acesta evităm cazurile în care lumina e pornită în dormitor, dar toată lumea e în bucătărie.

Gestionează încălzire multizonală. În caz că proprietarii își doresc să crească sau să scadă temperatura, pot face asta oricând și oriunde s-ar afla. În plus, ei pot alege să aibă temperaturi diferite în diverse camere din casă (ex: mai cald la baie după ce ieși de la duș, cu 2 grade mai mult în camera copilului cât timp e acasă etc) sau în diverse momente de timp (dimineața, noaptea, în timpul zilei). Încălzirea se oprește automat când se deschid geamurile, pentru că oricum acea căldură ar ieși pe fereastră.

Casa pasivă a fost calculată la 20 de grade (temperatura de confort standard), însă nevoile pot fi diferite, de la caz la caz. Această platformă automatizată permite o precizie de reglaj de 0,3 grade între spații dacă se dorește acest lucru.

Supraveghere video 24h/24. Imaginile sunt disponibile în timp real pe panoul din casă, dar și pe telefonul proprietarilor. În plus, ei pot vedea, din orice punct al casei ar fi, cine sună la ușă pentru că această cameră video de la intrare e conectată la smartphone-ul lor; la fel, pot răspunde și la interfon cu ajutorul telefonului.

Projezează împotriva inundațiilor prin sistemul anti inundații. Numai cine nu a pățit-o nu știe cât costă o inundație dacă se sparge o țeavă – mai ales când nu e nimeni acasă. Investiția se recuperează instant prin simplul fapt că am integrat senzori de apă în băi, bucătărie, camera tehnică.

Astfel, în caz de scurgere de apă la un debit mai ridicat, senzorii acționează automat un sistem care închide conductele de apă rece și apă caldă. În plus, platforma trimite mesaj sms proprietarilor despre incident. La fel se întâmplă și dacă senzorii de fum sesizează izbucnirea unui incendiu în casă. Acest sistem se poate conecta la un serviciu de supraveghere care poate interveni în câteva minute chiar dacă proprietari nu sunt acasă.

Senzorii care controlează iluminatul sunt folosiți și pentru sistemul de alarmă.

Sistemul este foarte flexibil și scalabil. În prima etapă, se poate integra doar sistemul de încălzire, umbrire, ventilație, anti inundație, iar dacă proprietarii doresc, se poate extinde și în zona de iluminat, multimedia, monitorizare de consum energetic, control panouri solare, încărcare mașină electrică, sistem de recirculare a apei calde, interfon, control acces pe bază de cod etc.

Centrul sistemului este un miniserver care păstrează datele în casă și nu pe platforme pe internet. În acest caz, atunci când nu există conexiune la internet, sistemul nu e afectat.

Un alt aspect al sistemului: are întrerupătoare integrate cu multe funcții, întrerupătoare pe care nici nu le observi.

În orice casă mai ales în living sunt o mulțime de întrerupătoare. Loxone are unul singur pentru toate funcțiile de iluminat, jaluzele, muzică, sistem de alarmă, control de temperatură și umiditate – totul all in one cu un design estetic modern.

Destul de interesant, nu-i așa? 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published.