Tu știi cât de sănătos e mediul în care stai? Campanie EvoHouse de măsurare a gradului de confort ambiental

Ceea ce facem în mod repetat ne definește pe fiecare dintre noi în parte ca oameni, iar ceea ce respirăm, inhalăm și simțim în fiecare zi acasă, la școală, la grădiniță ori la serviciu își pune de asemenea amprenta pe noi. Pe sănătatea noastră, pe gradul de concentrare și de atenție, pe riscul și predispoziția la anumite afecțiuni. Tocmai de aceea ne interesează în mod special subiectul confortului mediului ambiental.

Am remarcat că la noi în țară nici măcar nu e măsurat în mod real nivelul de confort al locuințelor. Asta în contextul în care subiectul e tot mai prezent pe agenda arhitecților și a constructorilor din Europa și din întreaga lume.

Dăm start unei campanii de măsurare a nivelului de confort ambiental. Concret, vom măsura calitatea aerului din locuință și nivelul de CO2 din încăperi, temperatura din diverse locuri din casă, gradul de umiditate și de etanșeitate a ferestrelor.

Într-o piață foarte efervescentă din punct de vedere imobiliar, când e vorba despre calitate, de multe ori lucrurile nu sunt foarte clare. Nu ne referim doar la chestiile opulente, ci la ce se întâmplă în apartamentele, casele și clădirile din oraș.

Vrem sa testăm calitatea mediului ambiental în locuințe (apartamente și case), birouri, grădinițe, școli din Cluj-Napoca și împrejurimi. Scopul nostru este să creștem gradul de conștientizare legat de standardele de confort al mediului ambiental.

Practic, te ajutăm să vizualizezi și mai bine în ce mediu trăiești: prin cifre. Și vei înțelege astfel mai bine ce fenomene au loc la tine acasă. Măsurătorile le vom face gratuit pe baza unor înscrieri online care încep chiar de azi.

Ce vom testa:

  1. Calitatea aerului din locuințe/case/birouri/instituții: nivel CO2, umiditate, viteza de circulare a aerului;
  2. Temperatura radiantă a suprafețelor – cât de constantă este;
  3. Punțile termice și riscul de apariție a mucegaiului.

Vom traduce aceste valori pe înțelesul tuturor, astfel încât să poți lua cele mai bune decizii pentru familia ta. La finalul testului fiecare persoană care ne-a primit în spațiul ei primește un mic ghid de creștere a confortului pentru locuința sau clădirea în care am făcut măsurătorile.

Vom redacta un ghid de îmbunătățire a calității aerului din mediul ambiental precum și câteva sfaturi pentru cei care construiesc sau cumpără apartamente – ce să verifice înainte și la ce să fie atenți.

Până acum am făcut mai mult de 10 testări la colegii și prietenii noștri. Credem că fiecare om merită să știe în ce fel de mediu locuiește/învață/lucrează. Asta ca să poată lua cele mai bune decizii privind sănătatea lui și a familiei.

Lucrăm cu echipamente omologate și ne bazăm pe normative clare atunci când facem măsurătorile. În plus vom traducem aceste rezultate – care pot să pară de domeniul SF pentru cei care nu sunt specialiști. În acest fel afli unde stai de fapt, în ce mediul trăiești și ce soluții există de îmbunătățire – acolo unde e cazul.

Cum te poți înscrie în campanie

Testările vor fi făcute de colegi EvoHouse și de voluntari instruiți să folosească aparatele speciale de măsurare a confortului ambiental. Măsurătorile se fac gratuit în perioada februarie-martie 2019 în Cluj-Napoca și localitățile adiacente (ex: Florești, Baciu) de reprezentați EvoHouse, centrul de competență pentru clădirile viitorului.

Sunt eligibile apartamente, case, birouri, sedii de instituții, indiferent de anul construcției sau tipul de material folosit. Este însă important pentru noi să știm, înainte să venim să măsurăm, dacă e o locuință nouă sau mai veche, dacă e reabilitată termic sau nu, în ce zonă a orașului se află și alte informații de bază.

Tocmai de aceea te rugăm să completezi formularul de înscriere. Vom selecta cât mai multe locuințe și te vom anunța printr-un email/telefon care e rezultatul procesului de selecție: dacă venim să măsurăm și la tine confortul mediului ambiental. Ne dăm însă seama că nu vom putea ajunge peste tot – tocmai de aceea vom face o selecție.

Ne propunem să măsurăm indicatorii de confort al mediului ambiental în câteva zeci de locuințe/case/birouri/instituții. Abia așteptăm să împărtășim cu voi rezultatele studiului.

Vrei să știi în ce fel de mediu trăiești? Înscrie-ți spațiul și cheamă-ne la măsurători gratuit. Completează formularul aici.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.